Job in de kijker

Directeur Gemeentelijke Basisschool

Onder de gemeentediensten van MaasMechelen vallen ook heel wat buitendiensten, zoals onder andere de gemeentelijke basisschool. Die bestaat momenteel uit een hoofdvestiging in Boorsem en een vestiging in Kotem. Later wordt er ook een vestiging in Uikhoven ingelijfd.

 

Marleen Cloetens werd eind 2022 de nieuwe directeur van de gemeentelijke basisschool. Een hele ommezwaai, gezien ze daarvoor aan het hoofd stond van een school in het Gentse. Zij vertelt over haar introductie in MaasMechelen.

Interessante opportuniteit

Interessante opportuniteit

“Ik kom uit een familie van leerkrachten, dus met kinderen werken en lesgeven zat er altijd wel in. Intussen sta ik drieëndertig jaar in het onderwijs, waarvan zeventien jaar als schooldirecteur.


Ik was destijds eigenlijk niet echt op zoek naar een nieuwe job maar stond wel open voor een interessante opportuniteit. Mijn dochter, die in deze regio woont, vertelde me over de vacature. Ik kende de streek al een beetje maar heb me uitgebreid geïnformeerd over de school, hun werking en hun visie!


Ik voelde een klik en heb dus meteen gesolliciteerd. Soms moet je springen!”

 

Ervaren groentje

“Ondanks mijn uitgebreide ervaring voelde ik me tijdens de eerste week plots terug een groentje. Ik kwam natuurlijk terecht in een volledig nieuwe omgeving.

Gelukkig was ik tijdens de kerstvakantie al uitgenodigd voor een kennismaking met zowel de school als het college van de burgemeester en schepenen en kreeg ik een overdracht van de waarnemend directeur. Het ijs was dus al goed gebroken!


De start is met andere woorden goed verlopen. Ook de samenwerking met het lokaal bestuur MaasMechelen loopt heel vlot. Zo was het onthaalmoment voor nieuwe medewerkers enorm fijn. Alles steekt tot in de puntjes in elkaar.


Het is zo echt heel aangenaam werken. Ik heb zelfs het gevoel dat ik hier al een aantal jaren rondloop!”

Marleen

Afstand verkleinen

“In deze school werken in totaal een veertigtal leerkrachten. Als directeur wil ik hen het vertrouwen geven om autonoom te werken. Dat vind ik zelf ook het aangenaamst, en de band met de kinderen is enorm belangrijk!

Dat laatste is natuurlijk een kwestie van opbouwen, want we hebben meer dan driehonderd leerlingen. Dat vraagt wel wat tijd!


Om de afstand te verkleinen, doe ik – naast de obligate klasbezoeken – regelmatig mijn ronde. Ik ga dan de sfeer eens opsnuiven en kijken waar iedereen zoal mee bezig is. Ik probeer ook bewust tijd te maken voor een babbeltje op de speelplaats of tijdens de lunchpauze. Bij zorgoverleg en de klassenraden tracht ik zoveel mogelijk fysiek aanwezig te zijn zodat ik weet wat er leeft in de school.”

 

MaasMagisch?

“Oorspronkelijk kom ik uit Vlaams-Brabant. Ik ben geboren en getogen in een dorp dat vergelijkbaar is met Boorsem.

Iedereen kent elkaar, families wonen dicht bijeen en de kinderen gaan naar het schooltje in het centrum. Dat gevoel kwam helemaal terug!


Ik zie de regio toch een beetje door de ogen van een toerist, en ik moet zeggen: het is hier geweldig! Hier valt zoveel te beleven en te zien qua natuur, cultuur en gastronomie. Ik vind het fantastisch dat alles zo dichtbij ligt en je overal vlot kunt parkeren. Om nog maar te zwijgen over de mensen zelf!

Toen ik kandideerde, viel me al op hoe iedere passant me vriendelijk begroette.


Wat voor mij ook een echte ontdekking was: ik wist niet dat de carnavalsperiode hier zó intens leefde. Iedereen gaat er volledig in op. Die eerste keer was een hele belevenis.”

 

 

Als een vis in het water

“Vooral de eerste twee weken voelde ik dat er iets veranderd was, al kon ik er niet meteen de vinger op leggen, tot het kwartje viel: ik had ’s morgens veel minder stress. De gejaagdheid van de grote stad was verdwenen.


Als ik mijn vroegere collega’s en vrienden van het Gentse tegenkom, zegt iedereen dat ik er zo ontspannen uitzie. Vreemd, want –geloof me – ik heb vaak lange en drukke dagen. Maar gewoon al het feit dat we hier zo omgeven zijn door groen en er onderweg geen files zijn, doet blijkbaar wel iets met mij.


Het is bijna metaforisch hier aan de Maas, maar ik voel me hier als een vis in het water!”

“Het is bijna metaforisch hier aan de Maas, maar ik voel me hier als een vis in het water!”

Sluiten