Job in de kijker

Diensthoofd Lokaal Cultuurbeleid en Erfgoed

Ellen Dirkx (26) werd in 2022 diensthoofd lokaal cultuurbeleid en erfgoed. Ook de wijkcentra en de Noord-Zuid Ontwikkelingssamenwerking vallen onder haar hoede. Ze vertelt hoe ze, ondanks haar totaal andere achtergrond, gepassioneerd raakte door haar job. 

Van wetenschapper tot diensthoofd

Van wetenschapper tot diensthoofd

“Ik heb eigenlijk biomedische wetenschappen gestudeerd. Tijdens de covidoandemie hielp ik als coördinator in het testcentrum. Daar kwam ik in contact met het lokaal bestuur Maasmechelen en maakte een medewerker me warm om de vacatures in de gaten te houden. Toen deze job vrijkwam, besloot ik mijn kans te wagen want ik ben altijd enorm geïnteresseerd geweest in cultuur en erfgoed.


En eerlijk gezegd: ik was aangenaam verrast dat ik – ondanks mijn jonge leeftijd – de kans kreeg om diensthoofd te worden.”


Afwisseling is troef

“Ik heb een heel breed takenpakket! Ik wist dus destijds niet goed waaraan ik begon. (lacht)

Mijn voorganger ging met pensioen maar gelukkig nam hij regelmatig de tijd om me met alles op weg te helpen. Ook was ik meteen goed omringd door mijn andere collega’s. Ik voelde me hier snel thuis!


De job biedt me enorm veel vrijheid en autonomie. Ik werk veel op kantoor maar zetel ook in adviesraden en ga regelmatig de baan op voor de coördinatie van evenementen. Ik hou enorm van die afwisseling.”


Dankbare sector

“Ik leer sowieso al heel graag bij over cultuur en erfgoed. Eigenlijk doe ik nu dingen in mijn job die ik anders in mijn vrije tijd zou doen. Het is echt een passie geworden.


Ik ben zelf van Maasmechelen en het is heel bijzonder als je je ideeën samen met de beleidsploeg effectief kunt uitvoeren. Dat geeft zoveel voldoening!


Ik heb veel sociale contacten, zowel met mijn collega’s als met burgers. Het is nooit saai.

Vrije Tijd is natuurlijk een enorm dankbare sector: alles wat je doet, dient in feite om de mensen blij te maken. Ik kom dus heel graag werken! “


Op ideeënjacht

“Op een relatief korte periode heb ik al zoveel bijgeleerd. Dat gaat heel breed: van spreken voor een publiek tot events plannen. Ik ben daar heel dankbaar voor. Mijn ambitie is om nog wat extra te sleutelen aan de ondersteuning van het verenigingsleven. 


Tegenwoordig is het best moeilijk om nog mensen te engageren. Ik wil nadenken over manieren om dat in de toekomst terug op poten te zetten.

Ook wil ik graag terug wat meer participatie. De man op de straat wat vaker horen en initiatieven van burgers steunen.


Ik denk dat er héél veel goede ideeën in Maasmechelen zitten!”

MaasMagisch?

MaasMagisch?

“Ik hou van de natuur, ik volg zelfs in mijn vrije uren een cursus boswachter. Ik ga dus heel veel wandelen. Ik denk dat ik al zowat elk hoekje van het Nationaal Park heb gezien. Hier in Maasmechelen heb je ook echt een gevoel van verbinding, ook met mijn vrienden voel ik dat heel sterk. We komen vaak samen.”

 

 

Mooiste herinnering

“Ongetwijfeld de uitreiking van de Cultuurprijs. Die werd afgelopen editie uitgereikt aan Gianmarco Cellini, een jonge Maasmechelse DJ. Ik wilde afstappen van de klassieke academische zitting, en dit leek me de uitgelezen kans om eens iets speciaals te doen. Dus organiseerden we een heus festival onder de schachtbokken. Dat was een heel leuk event.”

“Ik doe nu dingen in mijn job die ik anders in mijn vrije tijd zou doen”

Sluiten